donderdag 4 november 2010
ward * donderdag
Bush heeft geen gram spijt over Irak meldt de Standaard vandaag. "Jammer dat er geen massavernietigingswapens gevonden werden, en dat de Amerikaanse troepenmacht te snel werd uitgedund" schrijft hij in zijn memoires.Verder is hij ervan overtuigd dat de VS veiliger is geworden door het uitschakelen van Saddam.
Die massavernietigingswapens waren echter de zogenaamde legitimering van zijn oorlog. Daarnaast zorgde de imperial overstretching ervoor dat andere front in Afghanistan kon escaleren. En geen kat die degelijk kan argumenteren of die megalomane Amerikaanse provocatie in 2003 de anti-Amerikaanse gevoelens die aan de basis lagen van 9/11 hebben weggenomen. Wel integendeel. Sinds de door de CIA (en de Britten) ontworpen coup tegen Mossadeq in 1953, heeft de VS het anti-Amerikanisme in de Midden-Oosten gevoed elke keer er helmen met the Star Sprangled Banner neerdaalden. Dàt en de onverwaardelijke steun voor Israël uiteraard.
Misschien vond ik de onhandige poging om het aandeel van Cheney te minimaliseren nog wel het grappigst aan Bush' betoog. Dat er op de voormalige president zorgvuldig werd ingepraat door mensen als Carl Rove, Dick Cheney, Donald Rumsfeld, Condoleeza Rice etc.wordt ook mooi weergegeven in een boek van Richard Clarke.
Clarke was de anti-terrorismeadviseur van het Witte Huis onder Clinton en werd dat ook voor Bush jr. Hij coördineerde Clinton's jacht op Osama Bin Laden en was ervan overtuigd dat Al Qaeda grootse plannen had. Clarke probeerde Bush tijdens zijn eerste presidentsjaar van dat gevaar te overtuigen, maar zijn entourage, noch de president zelf hadden daar oren naar. Hallucinanter wordt het wanneer Bush en Cheney Clarke apart nemen in het oog van de storm (we zijn dan 12 september 2001). Hij moet voor hen de band onderzoek tussen de aanslagen en Saddam. Clarke ziet echter geen graten in die link met Irak en blijft erop hameren dat Al-Qaeda van een heel ander kaliber is. Na de inval in Irak zou hij ontslag nemen.
Zijn frustratie met de Bush-administratie schrijft Clarke neer in 2004 onder de titel "Against All Enemies". Je krijgt er een blik op 9/11 en de aanloop naar de oorlog in Irak vanuit de machinekamer die de wereldpolitiek voor het volgende decenium zou veranderen. Ik stel voor dat je eerst dat boek eens leest alvorens aan Bush' memoires te beginnen.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten